Pijana jazda jest dużym problemem w Wirginii. Tysiące wypadków spowodowanych przez alkohol ma miejsce każdego roku, a setki ludzi ginie w ich wyniku. Z tego powodu, organy ścigania traktują DUI jako bardzo poważne przestępstwo.

Co to jest jazda po pijanemu?

Ludzie są często zdezorientowani, co stanowi jazdę pod wpływem alkoholu. To dlatego, że alkohol wpływa na różnych ludzi inaczej, i istnieje wiele czynników w grze. Wszystko, od wzrostu do płci – nie wspominając o tolerancji – wpływa na to, jak organizm przetwarza alkohol.

Według stanu Wirginia, jazda pod wpływem alkoholu to prowadzenie pojazdu silnikowego przy stężeniu alkoholu we krwi (BAC) wynoszącym .08% lub więcej. Jeśli piłeś, możesz być upośledzony. Istnieje ryzyko, że jesteś pod wpływem i jako taki, powinieneś powstrzymać się od prowadzenia pojazdu, dopóki nie wytrzeźwiejesz.

Ale BAC nie jest jedynym czynnikiem, który sprawia, że kwalifikujesz się do DUI. Jeśli posiadasz w swoim organizmie narkotyki, które wpływają na czas reakcji, koordynację i osąd, możesz zostać aresztowany za DUI, nawet jeśli nie masz w organizmie alkoholu. Dotyczy to każdego rodzaju narkotyków: ulicznych, na receptę, a nawet dostępnych bez recepty.

Testy oddechu

Jeśli zostaniesz zatrzymany z powodu podejrzenia odurzenia, funkcjonariusz może poprosić Cię o wykonanie testu w celu ustalenia, czy w Twoim organizmie znajduje się alkohol. Prawo Virginia DWI stanowi, że kierowca nie ma możliwości wyboru rodzaju testu chemicznego, który otrzyma. Jeśli odmówisz wykonania testu alkomatem, twoje prawo jazdy zostanie zawieszone, a jeśli zostałeś skazany za DUI w przeszłości, lub jeśli wcześniej nie zdałeś testu alkomatem, odmowa wykonania testu stanowi wykroczenie.

Zawieszenie prawa jazdy

Jest kilka sposobów, w jaki możesz skończyć z zawieszonym prawem jazdy w wyniku zatrzymania pod zarzutem jazdy pod wpływem. Oprócz odmowy testu alkomatem, Virginia DMV może umieścić natychmiastowe zawieszenie na licencji dla wielu wykroczeń – nawet przed pójściem do sądu. Jest to robione z zamiarem utrzymania Ciebie i Twoich kolegów z Wirginii bezpiecznymi.

Prawo Wirginii i kary za DUI

Zgodnie z systemem punktowym w Wirginii, wszelkie punkty pozostaną w Twoim rejestrze przez 2 lata. DUI jest wyceniane na 6 punktów, ale jeśli dostajesz DUI, punkty są najmniejszym z twoich problemów. Prawo Wirginii dyktuje, że kara za DUI jest oparta na tym, jak bardzo przekroczyłeś limit prawny. Istnieją również zastrzeżenia w miejscu dla wielokrotnych wykroczeń. Podział jest w następujący sposób:

Ustawy Wirginii DUI: Pierwsze wykroczenie

  • Stężenie alkoholu we krwi-0.14% lub poniżej:
    • Do 12 miesięcy więzienia (brak obowiązkowego minimum)
    • 12-miesięczne zawieszenie prawa jazdy
    • Zajęcia w ramach programu ASAP (Alcohol Safety Action Program)
    • Do $2,500 grzywny (minimum $250)
  • Stężenie alkoholu we krwi-0.15% do 0.20%:
    • Up to 12 months in jail (mandatory minimum 5 days)
    • 12-month license suspension
    • Mandatory interlock device
    • ASAP classes
    • Up to $2,500 fine ($250 minimum)
  • Blood Alcohol Concentration-above 0.20%:
    • Up to 12 months in jail (mandatory minimum 10 days)
    • 12-month license suspension
    • Mandatory interlock device
    • ASAP classes
    • Up to $2,500 fine ($250 minimum)

Virginia DUI Laws: Drugie wykroczenie (w ciągu 10 lat)

  • Stężenie alkoholu we krwi-0.14% lub poniżej:
    • Up to 12 months in jail (mandatory minimum 10 days)
    • 36-month license suspension (no restricted license for 4 months)
    • Mandatory interlock device
    • ASAP classes
    • Up to $2,500 fine ($500 minimum)
  • Blood Alcohol Concentration-0.15% do 0.20%:
    • Do 12 miesięcy więzienia (obowiązkowe minimum 20 dni)
    • 36-miesięczne zawieszenie prawa jazdy (brak ograniczonego prawa jazdy przez 4 miesiące)
    • Obowiązkowe urządzenie blokujące
    • ZajęciaASAP
    • Do $2,500 grzywny (minimum $500)
  • Stężenie alkoholu we krwi-0.15% do 0,20%:
    • Do 12 miesięcy więzienia (obowiązkowe minimum 30 dni)
    • 36-miesięczne zawieszenie prawa jazdy (brak ograniczonego prawa jazdy przez 4 miesiące)
    • Obowiązkowe urządzenie blokujące
    • ZajęciaASAP
    • Do $2,500 grzywny (minimum $500)

Przepisy dotyczące DUI w Wirginii: Drugie wykroczenie (w ciągu 5 lat)

  • Stężenie alkoholu we krwi-0.14% lub poniżej:
    • Up to 12 months in jail (mandatory minimum 20 days)
    • 36-month license suspension (no restricted license for 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *