Jeśli Ty lub ktoś z Twoich bliskich został oskarżony o DWI trzeciego stopnia, poniższe informacje pomogą Ci zrozumieć okoliczności, w jakich się znalazłeś. Ten artykuł zawiera informacje specyficzne dla wykroczeń DWI trzeciego stopnia i został napisany z pierwszej ręki przez doświadczonych prawników DWI z naszej kancelarii.

Sędziowie i prokuratorzy z Minnesoty uważają zarzuty DWI trzeciego stopnia za poważne sprawy. Przypadki DWI trzeciego stopnia wiążą się albo z odmową współpracy przy testach, albo z czynnikiem obciążającym. Wyroki skazujące wiążą się z poważnymi karami. Czasami kary te są obowiązkowe.

Co to jest DWI trzeciego stopnia?

Możesz się zastanawiać, dlaczego zostałeś oskarżony o DWI trzeciego stopnia w przeciwieństwie do innych stopni. Istnieje kilka różnych scenariuszy faktycznych, które stanowią DWI trzeciego stopnia. Każdy z nich zostanie szczegółowo opisany poniżej.

Odmowa wykonania testu chemicznego

Statut Minnesoty Sekcja 169A.26, subd. 1(b) czyni odmowę wykonania testu chemicznego przestępstwem DWI trzeciego stopnia. Ważne jest, aby zauważyć, że odmowa wykonania testu chemicznego z czynnikiem lub czynnikami obciążającymi jest poważniejszym wykroczeniem niż DWI trzeciego stopnia.

Minnesota Statute Section 169A.20, subd. 2 podaje dalsze szczegóły na temat sytuacji, w których odmowa jest przestępstwem. Odmowa wykonania testu chemicznego może obejmować:

  • Odmowa dostarczenia próbki oddechu do urządzenia testującego DataMaster po przeczytaniu Minnesota Breath Test Advisory.
  • Odmowa dostarczenia próbki moczu po uzyskaniu nakazu przeszukania przez funkcjonariusza, ale tylko w przypadku, gdy zaoferowano również badanie krwi.
  • Odmowa dostarczenia próbki krwi po uzyskaniu nakazu przeszukania przez funkcjonariusza, ale tylko wtedy, gdy badanie moczu również zostało zaoferowane.

Driving While Impaired with One Aggravating Factor

W dodatku, Minnesota Statute Section 169A.26, subd. 1(a) czyni jazdę w stanie upośledzenia z jednym czynnikiem obciążającym obecnym wykroczeniem DWI trzeciego stopnia. Co jest uważane za czynnik obciążający? Statut Minnesoty Section 169A.03, subd. 3, podaje tę definicję. Czynniki obciążające obejmują:

  • Poprzednie DWI lub inne kwalifikujące się przestępstwo w ciągu dziesięciu lat bezpośrednio poprzedzających bieżące przestępstwo.
  • Stężenie alkoholu 0,16 lub więcej mierzone w czasie lub w ciągu dwóch godzin od czasu popełnienia przestępstwa.
  • Posiadanie dziecka poniżej 16 roku życia w pojeździe silnikowym w czasie popełnienia przestępstwa, jeżeli dziecko jest młodsze od kierowcy o więcej niż 36 miesięcy.

Podsumowując krótko, oskarżenie o DWI trzeciego stopnia może wynikać z odmowy wykonania testu chemicznego lub jazdy w stanie upośledzenia z czynnikiem obciążającym. Następnie zajmiemy się tym, jakie kary mogą ci grozić, jeśli zostaniesz skazany za DWI trzeciego stopnia.

Third Degree DWI is a Gross Misdemeanor Criminal Offense

Są cztery stopnie DWI. DWI czwartego stopnia jest najmniej poważne i jest wykroczeniem. Pierwszy stopień DWI jest najpoważniejszy i jest przestępstwem kryminalnym.

Minnesota Statute Section 169A.26, subd. 2, umieszcza zarzuty DWI trzeciego stopnia jako wykroczenie kryminalne. Oznacza to, że skazanie za DWI trzeciego stopnia jest zagrożone karą do 365 dni więzienia i $3,000.00 grzywny.

To są ustawowe maksymalne kary. Jest mało prawdopodobne, że osoba będzie zobowiązana do rzeczywistego odbycia 365 dni w więzieniu lub zapłacenia $3,000.00 grzywny, jeśli zostanie skazana. Jednakże, te kary są często orzekane za skazania trzeciego stopnia za DWI, z porcjami zatrzymanymi na czas trwania okresu próbnego. Dana osoba nie będzie zobowiązana do odbycia lub zapłacenia zawieszonej części kary tak długo, jak będzie przestrzegać warunków zawieszenia. Okres próbny trzeciego stopnia DWI może wynosić od 0 do 6 lat.

Faktyczna ilość czasu spędzonego w więzieniu, którą dana osoba będzie musiała odbyć, będzie zależała od okoliczności faktycznych i jakości jej obrony. To samo dotyczy wysokości grzywny, którą będzie musiała zapłacić. Nawet przy skazaniu za DWI trzeciego stopnia, możliwe jest, że dana osoba nie będzie musiała odbyć żadnej kary więzienia i zapłacić minimalną grzywnę. Długi wyrok więzienia i wysoka grzywna to również możliwy rezultat.

Mandatory Minimum Sentences for some Third Degree DWI Convictions

Istnieją pewne okoliczności, które uruchamiają obowiązkowe minimalne wyroki dla skazań za DWI trzeciego stopnia. Statut Minnesoty Sekcja 169A.275, subd. 1 ustanawia obowiązkowe minimalne wyroki dla skazań trzeciego stopnia za wykroczenia DWI, które powstają, gdy dana osoba była wcześniej skazana za wykroczenie DWI w ciągu dziesięciu lat. Statut ten mówi, że sąd musi wymagać, aby dana osoba odbyła jedną z następujących kar:

  • Minimum 30 dni pozbawienia wolności, z czego co najmniej 48 godzin musi być odbyte w lokalnym zakładzie poprawczym; lub
  • Osiem godzin pracy społecznej za każdy dzień krótszy niż 30 dni, które dana osoba ma odbyć w lokalnym zakładzie poprawczym.

Ale nie jest to wyraźnie przewidziane w statucie, sądy Minnesoty mogą zezwolić osobie na odbycie pozostałej części minimalnego 30-dniowego okresu pozbawienia wolności na elektronicznym monitoringu domowym (EHM).

Sądy mogą również odstąpić od obowiązkowego minimalnego wyroku na własny wniosek lub wniosek prokuratora. Jednakże sąd musi stwierdzić, że istnieją istotne czynniki łagodzące, aby odstąpić od obowiązkowego minimum.

Odebranie i unieważnienie prawa jazdy

Oprócz możliwej kary więzienia i grzywny, prawo jazdy danej osoby zostanie również odebrane lub unieważnione i odmówione jako zagrażające bezpieczeństwu publicznemu w przypadku skazania. To, czy twoje prawo jazdy zostanie cofnięte lub anulowane i odmówione jako zagrażające bezpieczeństwu publicznemu, zależy od twojej historii jazdy związanej z DWI. Statut Minnesoty Section 169A.54, subd. 1 przewiduje, że okres odebrania lub anulowania prawa jazdy może wynosić od 90 dni do 6 lat za skazanie za DWI trzeciego stopnia, jeśli kierowca nie posiada komercyjnego prawa jazdy. Okres dyskwalifikacji dla komercyjnego prawa jazdy może być tak długi, jak całe życie danej osoby.

Istnieją również inne czynniki, które wpływają na osobę, gdy zarzuty DWI są w toku, takie jak obowiązkowe warunki zwolnienia.

Mandatory Maximum Bail or Release Conditions for Certain Third Degree DWI Offenses

Minnesota Statute Section 169A.44 wymaga, aby kierowcy stojący w obliczu pewnych wykroczeń trzeciego stopnia stawili czoła maksymalnej kaucji w wysokości $12,000.00 lub surowym warunkom zwolnienia, które wymagają powstrzymania się od używania alkoholu i poddania się ciągłemu programowi elektronicznego monitorowania alkoholu. Następujące przypadki trzeciego stopnia należą do tej kategorii:

  • Każde wykroczenie trzeciego stopnia, kiedy kierowca ma mniej niż 19 lat.
  • Kiedy stężenie alkoholu we krwi kierowcy wynosi .16 lub więcej.
  • Jeśli w pojeździe znajduje się dziecko w wieku poniżej 16 lat, a kierowca jest starszy od dziecka o więcej niż 36 miesięcy.
  • Każde wykroczenie trzeciego stopnia, które jest popełnione, gdy prawo jazdy zostało unieważnione i odmówione jako zagrażające bezpieczeństwu publicznemu.

Każda z opcji niesie za sobą znaczne koszty. Prawo Minnesoty wymaga również, aby osoba płaciła za korzystanie z elektronicznego monitora alkoholu w zakresie, w jakim jest w stanie.

Jakościowy prawnik DWI jest ważny

Opłaty trzeciego stopnia mogą mieć znaczący wpływ na twoje utrzymanie, rodzinę, wolność i reputację. Wysokiej jakości reprezentacja prawna jest niezbędna, abyś mógł chronić to, co jest dla ciebie najważniejsze. Doświadczeni prawnicy DWI w Lundgren & Johnson mogą pomóc. Otrzymali oni uznanie jako Top 40 Lawyers under 40, Lead Counsel Rated, Super Lawyers Rising Stars oraz Three Best Rated za reprezentację DUI dla prawników znajdujących się w Minneapolis. Możesz skontaktować się z naszymi prawnikami pod numerem (612) 767-9643.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *